De Rechtvaardige Rechters
Nooit
Niet aangemeld [Aanmelden - Registreren]

Printbare Versie | Zend naar een Vriend
Inschrijven | Toevoegen aan Favorieten
Auteur: Onderwerp: DLG - colofon
ALie

Gepost op 16-4-2002 om 23:21 Edit Post Reply With Quote
DLG - colofon

auteurs: Karel Mortier & Noël Kerckhaert
titel: Dossier Lam Gods - Zoektocht naar de Rechtvaardige Rechters
uitgever: Stichting Mens en Kultuur
jaar: 1994
ISBN: 90-72931-54-8
blz.: 579 + 85
afmetingen bxh (cm): 17 x 24

In opdracht van de Gentse schepen Joos Vijd en zijn echtgenote Isabella Borluut schilderden de gebroeders Van Eyck de triptiek De aanbidding van het Lam Gods. het werd op 6 mei 1432 in een zijkapel van de toenmalige Sint-Janskerk, thans Sint-Baafskathedraal, aangebracht.

Sindsdien kende dit retabel, geschilderd op eikehouten panelen, een gewogen geschiedenis. Beeldenstorm, brand, Franse Revolutie, verkoop van enkele zijpanelen in de 19de eeuw, verberging voor het Duitse leger tijdens Wereldoorlog I, teruggave van de verkochte panelen ingevolge het Verdrag van Versailles, diefstal, “inbeslagneming” door de Duitse overheid tijdens Wereldoorlog II, verberging in een zoutmijn te Alt-Aussee, terugkomst in de Gentse kathedraal in 1945: het zijn zovele historische gebeurtenissen uit het werdervaren van wat meestal genoemd wordt Het Lam Gods.

Na de euforie van de eerste jaren volgend op Wereldoorlog I maakte de wereld een bewogen sociale en economische crisis door. Midden dit woelig tijdsgebeuren werden in de nacht van 10 op 11 april 1934 twee zijpanelen van het beroemde veelluik uit de Sint-Baafskathedraal te Gent gestolen. Het ging om een “grisaille” voorstellend Sint-Jan de Doper en het veelkleurige schilderij genaamd De rechtvaardige rechters. De diefstal wekte in de hele wereld een ongekende belangstelling.

Op 1 mei 1934 ontving de bisschop van Gent een getypte, in het Frans gestelde brief, ondertekend D.U.A., waarin een onbekende zich aandiende als de bezitter van beide panelen en waarin hij voorstelde de panelen terug te bezorgen tegen een “commissieloon” van één miljoen frank. Tot oktober volgden 13 brieven, maar het kwam niet tot een akkoord tussen de gerechtelijke diensten en de afperser. Op zondag 25 november 1934 overleed in Dendermonde de bijna 58-jarige Arsène Goedertier, wisselagent te Wetteren. Tijdens zijn laatste levensogenblikken deelde hij mee dat hij alleen wist waar zich het gestolen paneel De rechtvaardige rechters bevond en dat het dossier daarover bij hem thuis berustte.

Het onderzoek werd slordig gevoerd. Ook de beloofde beloning ten bedrage van 25.000 fr. aan hem die informatie kon geven over de bergplaats, haalde niets uit. De Duitse bezetter zocht eveneens tevergeefs.
Deze mysterieuze zaak blijft de aandacht van velen weerhouden. Wie was Arsène Goedertier? Is het mogelijk te achterhalen of hij in deze kwestie betrokken was en zo ja, op welke wijze? Had hij eventueel medeplichtigen? Wat was het motief om de diefstal te plegen? Is er een politiek spoor?

Ook de mogelijke bergplaats roept nog steeds vele gissingen op. Helderzienden en wichelroedelopers hebben hun inspanningen op dat probleem toegespits.

Over dit alles wordt uitgebreid en gedetailleerd in dit boek informatie verstrekt.

Dossier Lam Gods is ongetwijfeld de boeiendste detective ooit in Vlaanderen geschreven: geen fictie, maar gebaseerd op feiten en originele stukken.

Deze kunstroof werd door Panorama (TV1) verfilmd tot een docudrama o.l.v. regisseur Jean-Pierre Coppens. Het verslag van deze verfilming is opgenomen achteraan in dit boek.

---

Karel Mortier (8 april 1926) trad in 1948 toe tot het politiekorps van de Stad Gent en was van 1974 tot 1991 hoofdcommisaris van politie. Mede-oprichter van het Hoger Politie-Instituut. Hij is licentiaat in de criminologie en licentiaat in de stedebouw en ruimtelijke ordening. Hij is auteur van “Het behoud van de openbare orde” en “Verkeerssignalisatie” (naslagwerk), alsook van diverse artikels in vaktijdschriften van de politie.
Samen met N. Kerckhaert publiceerde hij reeds in 1966 de studie “De diefstal van het Lam Gods” en in 1968 “De Rechtvaardige Rechters gestolen”.

Noël Kerckhaert (26 december 1925), eerst leraar, werd hij in 1959 journalist bij Gazet van Antwerpen, dit tot 1986. Gedurende 25 jaar werkte hij mede aan het tijdschrift “Toerisme in Oost-Vlaanderen” en publiceerde hij diverse bijdragen in heemkundige tijdschriften. Evenals K. Mortier is hij gefascineerd door de diefstal van het “Lam Gods”.

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Powered by kwebbel.net & XMB v1.5 Beta :: Blue Moon
© 2001 xmbforum.com

Behandeld in 0.0317891 seconden, 19 queries